Wonen met vorstelijk uitzicht
Trientje Hut

Wonen in Bernlef

,,Er werkt hier een Italiaan in de verzorging, die heet Domenico. Ik heet Trientje, maar Domenico noemt me altijd Truus. Hij noemt iedereen Truus. Een buurvrouw begreep er niks van, die zei: ‘Domenico noemt me steeds Truus, maar ik heet helemaal geen Truus!’ Dat is Domenico. Altijd een grapje. In het begin kon ik zijn naam niet onthouden en noemde ik hem altijd Italiano.”

Vorstelijk uitzicht

Trientje Hut (97) heeft vanaf de vijfde verdieping van woonservicecentrum Bernlef een vorstelijk uitzicht over de stad Groningen. Eerst woonde ze in het Oosterparkheem, maar dat werd afgestoten. ,,Dan moet je verhuizen op je 96-ste. Ik kon hier een kamer kiezen, nou ik heb meteen deze gekozen. Deze kamer heeft een balkon. Ik heb er vanochtend nog gezeten.”

Prettig wonen

Gelukkig ging de verhuizing van een leien dakje. ,,Mijn zoon en schoondochters hebben geholpen. Ik ben naar beneden gegaan om te eten in het restaurant. Toen ik boven kwam, stond alles.” Haar appartement in het Oosterparkheem was wat groter -,,daar had ik ook nog een eethoek” – maar ze heeft het naar haar zin in Bernlef. In het Oosterparkheem zat Trientje in de cliëntenraad. Ze weet haar mondje prima te roeren, maar in Bernlef heeft ze voor de eer bedankt. ,,Ze hebben me wel een paar keer gepolst, maar ja, ik weet er ja niks van. Ja, nu woon ik er alweer een jaar, nu wel…”

Maar eigenlijk vindt ze het wel goed zo. Ze doet mee met de klaverjas en ze gaat iedere middag naar beneden om te eten in het restaurant. ,,Ja het eten is hier goed. De ene keer wat lekkerder dan de andere keer, maar ja, dat heb je thuis ook natuurlijk.”

Winkelcentrum om de hoek

De locatie van Bernlef is voor haar een enorm pluspunt omdat winkelcentrum Paddepoel er om de hoek ligt. ,,Vroeger ging ik altijd met de taxi vanuit het Oosterpark naar winkelcentrum Paddepoel. Want hier heb je een Albert Heijn waar je alle merken kunt kopen. In het Oosterpark kon dat niet. Nu kan ik er met de rollator naartoe. Even oetpoevvelen op de rollator bij de ABN en dan weer verder. Ik zou niet meer terug willen naar het Oosterpark hoor.”

Prima verzorging

Iedere dag komen de verzorgenden langs om haar te helpen met wassen. ,,En de steunkousen natuurlijk. Die krijg ik zelf niet aan. Ik ken ze allemaal van de verzorging. Die meiden zijn hartstikke leuk. En Domenico ook.”

Dignis

is onderdeel van Lentis. Voor Team290 en ouderenpsychiatrie kunt u terecht bij Lentis.