tovertafel banner

Tovertafel

De tovertafel is een interactief spel, dat mensen in beweging brengt. Het is speciaal ontworpen voor mensen met dementie. De bewegende beelden zorgen voor gezelligheid en een vrolijke sfeer. De mensen aan tafel gaan spontaan meedoen en herinneringen aan vroeger komen boven.

Vlinders vangen, een strandbal overgooien, herfstblaadjes opvegen en spreekwoorden afmaken. Het zijn spellen die je kunt spelen met de tovertafel. Iedereen kan meedoen, ook mensen in een verder gevorderd stadium van dementie. Bewoners en familie genieten van de beelden uit hun jeugd en muziek uit vroegere tijden.

De Tovertafel wordt in diverse locaties van Dignis gebruikt.

Hoe werkt het?

Een computer projecteert beelden op tafel. De sensoren volgen de arm- en handbewegingen van de mensen die aan tafel zitten en reageren daarop. De mooiste beelden en grappige voorwerpen worden tevoorschijn getoverd en verdwijnen weer als mensen ze aanraken. Dan verschijnen nieuwe beelden.

Er is een ruime keuze aan spellen en de apparatuur is gemakkelijk te verplaatsen.

De tovertafel is een van de initiatieven van Living Lab Dignis. In het Living Lab wordt nieuwe technologie voor ouderen getest, getoetst en toegepast.

Wat vinden de bewoners?

René Abbas is eerst verantwoordelijk verzorgende en vertelt enthousiast over de Tovertafel: “Bewoners gaan uit zichzelf bewegen. De Tovertafel nodigt echt uit om aan de slag te gaan. Het stimuleert en prikkelt de zintuigen. Het mooie is dat je niks met de tovertafel moet doen, maar dat je er wel wat mee mag doen. Wat we zien is dat bewoners die langslopen toch even snel een veeg over de tafel geven om bijvoorbeeld de bladeren die op de tafel liggen weg te vegen.” Met de Tovertafel kunnen verschillende ‘spellen’ worden gespeeld. René: “Bij de bewoners zijn de spreekwoorden heel populair.  De spellen werken langzaam en zijn daardoor op het niveau van de bewoners.”

Hoe vaak wordt de tovertafel gebruikt?

Er wordt dagelijks met de Tovertafel gewerkt, maar hij staat niet de hele dag ‘aan’. René: “Het moet wel iets speciaals blijven. Als mensen onrustig zijn wordt de tafel bijvoorbeeld aangezet. Je kunt er veel onrust mee wegnemen omdat het zorgt voor afleiding. Je creëert een bepaalde vorm van rust en mensen zitten even in hun eigen wereldje. Dat is prachtig om te zien!”

Dignis

is onderdeel van Lentis. Voor Team290 en ouderenpsychiatrie kunt u terecht bij Lentis.