Kijk, dit zie ik

Geplaatst op 7 november 2018

De tentoonstelling ‘Kijk, dit zie ik’ geeft een beeld van de omgeving zoals mensen met ernstige dementie die zien. De foto’s met verhalen zijn een weergave van de zoektocht die Swanhilde de Jong van Academie Minerva samen met bewoners van ’t Blauwbörgje maakte. Ze vroeg hen tijdens een fotowandeling wat ze interessant, mooi of leuk vonden. Aan de hand van de foto’s en verhalen konden ze elkaar ontmoeten en kwam er contact tot stand.

Fotowandeling

In 2016 is Swanhilde de Jong, artistiek onderzoeker en documentairemaker van Academie Minerva begonnen met een pilot. Medewerkers bereidden haar komst op de afdeling voor, zodat bewoners zich veilig en vertrouwd voelden. Swanhilde paste zich bewust aan aan het lagere tempo van de bewoners. Zo vertelde ze tijdens de fotowandeling stukje bij beetje wat ze gingen doen. De bewoners konden geheel in het hier-en-nu zijn. De foto’s die ze maakte drukte ze meteen na de wandeling af met een fotoprinter. Ook dat gebeurde in een tempo dat vertrouwd is voor de bewoners. Ze kreeg veel enthousiaste reacties.

Wat vind u mooi?

In de afgelopen jaren vonden er 28 fotowandelingen plaats. In het begin vroeg Swanhilde aan de bewoners ‘Wat vindt u mooi of interessant om mij te laten zien?’ Bij de derde wandeling bleek dat een bewoonster niet was gericht op het kijken, maar op het voelen. Ze breidde de vraag toen uit met: ‘Wat vindt u fijn om te doen?’ In het vervolg stond de beleving centraal, de foto was een vertaling hiervan.

Tentoonstelling

De tentoonstelling geeft het beeld weer van de wandeling van vier bewoners en is tot en met 30 november te bezichtigen in ’t Blauwbörgje, Zonnelaan 8 te Groningen.

Dignis

is onderdeel van Lentis. Voor Team290 en ouderenpsychiatrie kunt u terecht bij Lentis.