Welkom Beschermd Wonen

Kleinschalig wonen

Wonen in een huiselijke omgeving, vertrouwd en veilig. Dat is het kenmerk van de kleinschalige woonvormen van Dignis. We hebben deze voorziening voor ouderen en jongeren.

Is kleinschalig wonen geschikt voor u?

Deze woonvorm is bedoeld voor mensen met problemen door geheugenverlies. De oorzaak kan dementie zijn, maar ook een psychische ziekte. U kunt hierdoor niet langer zelfstandig wonen. Toch wilt u graag uw leven voortzetten zoals dat bij u past. U vindt het prettig om in een kleine hechte groep te leven. U heeft (intensieve) zorg en begeleiding nodig, maar wilt ook nog dingen zelf blijven doen.

We hebben deze woonvorm voor diverse groepen:

  • ouderen met dementie
  • jongere mensen met dementie en/of een specifieke leefwijze
  • mensen met een andere vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel
  • mensen met langdurige psychische problemen

Wat en hoe bij kleinschalig wonen

Het dagelijkse leven lijkt zoveel mogelijk op de thuissituatie. Bewoners en verzorgenden doen samen de huiselijke activiteiten, zoals boodschappen halen, koken, wassen en strijken. Er is alle ruimte voor ontspanning. De krant lezen, een spelletje doen en muziek luisteren vormen een belangrijke invulling van de dag. Een aantal woningen heeft een eigen tuin.

We sluiten in alles aan bij de wensen en mogelijkheden van de bewoners. Een klein vast team van medewerkers helpt waar dat nodig is. Een professioneel behandelteam van onder andere de specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut zijn verbonden aan de woonvorm.

Mantelzorgers, familie en bekenden spelen een belangrijke rol. We vinden het fijn als u de dingen blijft doen met uw naaste, die u gewend was. Als naaste bent u van harte welkom. U kunt ook meedoen met de gezamenlijke activiteiten.

Een woongroep bestaat uit zes tot negen bewoners, afhankelijk van de locatie. Iedere bewoner heeft een eigen zit-slaapkamer, die u naar eigen smaak kunt inrichten. Er is een gemeenschappelijke leefruimte met keuken. De woningen zijn veilig en bieden veel bewegingsvrijheid. Er is dag en nacht begeleiding aanwezig.

We hebben twee vormen van kleinschalig wonen:

  • woningen in een wooncomplex: er is of zijn één of meerdere woningen per etage
  • woning in een woonwijk

In een wooncomplex is het mogelijk, dat de partner meeverhuist naar een appartement in het woonzorgcentrum. Zie het overzicht voor de locaties waar dat mogelijk is.

Meer informatie en locaties

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met één van de locaties of met onze afdeling Woonzorgbemiddeling. U bent van harte welkom.

Dignis heeft kleinschalige woonvormen in:

Groningen

Drenthe

Overzicht van de wachttijden

Aanmelden en kosten

Om in een kleinschalige woonvorm te kunnen wonen heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). U kunt bij ons terecht met een indicatie voor verpleeghuiszorg, dat is ZZP 5 en hoger. Een indicatie kunt u aanvragen met het aanmeldformulier op de website van het CIZ. Uw huisarts kan u ook helpen met de aanvraag.

Een groot deel van de kosten wordt vergoed ; u betaalt een eigen bijdrage. Meer informatie hierover en ook over verzekeringen en aanvullende diensten vindt u op de pagina Tarieven en vergoedingen.

U kunt ook met een Persoonsgebonden Budget (PGB) bij ons terecht.

Feedback
Dignis

is onderdeel van Lentis