#Voorons: Heb jij deze posters al gezien?

#voorons posters
Geplaatst op 21 april 2021

Plotseling geen bezoek meer. Nauwelijks te herkennen gezichten. Een vergrootglas op kwetsbare ouderen. De Coronacrisis bracht veel negativiteit met zich mee. Naast ziekte en overlijden kwam er ook een toenemende kloof tussen ‘jong’ en ‘oud’, ‘gezond’ en ‘kwetsbaar’ en ‘buiten’ en ‘binnen’. Tijd voor een positieve noot, vonden onze medewerkers en mantelzorgers bij ’t Blauwbörgje en onderzoekers en kunstenaars van De Hanze Hogeschool en Academie Minerva. We sloten de handen ineen in ‘Aan beide kanten van het raam’, een project waarin dementie en kunst samenkomen. Om een hoopvolle boodschap uit te dragen aan alle inwoners van Groningen. De #Voorons posters zijn daarvan een resultaat.

Bedankt!

Heb jij ze al gezien? Her en der hangen de posters in Groningen Stad. Bij het Heymanscentrum, Zernike, Paddepoel, verschillende basisscholen en natuurlijk ’t Blauwbörgje. Vooral op plekken waar jeugd en/of ouderen komen. “Nog even volhouden, dan kan dit weer #Voorons” staat er in grote letters bij. Want dat zijn de posters: Een bedankje aan ons allemaal. Die wens kwam vanuit Dignis, vertelt Inge Pesch, Lid Raad van Bestuur: “Vooral om alle jongeren te bedanken, want het is niet niks wat zij belangeloos doen. Jongeren moeten veel laten om anderen, met name ouderen, te beschermen. Daar willen we op een positieve manier aandacht voor hebben.”

Posters binnen en buiten

De posters zijn onderdeel van ‘Aan beide kanten van het raam’. Dit is een groter onderzoeksproject van de Hanze Hogeschool, dat aan het einde van de eerste lockdown door het lectoraat Image in Context werd geïnitieerd om in beeld te brengen wat de consequenties van de strenge maatregelen zijn op bewoners, medewerkers en naasten in de ouderenzorg. ‘T Blauwbörgje werkte eraan mee via de ervaringen van medewerkers en mantelzorgers. Die ervaringen werden digitaal met de onderzoekers gedeeld. Terwijl kunstenares Willemijn Rog ze intuïtief uitwerkte in de vorm van tekeningen.

Willemijn: “Een terugkerend onderwerp tijdens deze gesprekken was het verlangen om elkaar te zien, activiteiten te ondernemen en minder zorgen te hebben voor elkaars gezondheid. Deze ‘dromen’ heb ik in beeld gebracht via een opa die zijn kleindochter ontvangt, ouderen die jeu de boules spelen en wandelende mensen. Dankzij de posters kunnen we de behoeften van ouderen en de mensen om hen heen een gezicht geven en naar buiten brengen.”

#Voorons

Kom je een poster tegen in je buurt? Maak er een foto van en deel het! Tag ons (Facebook: @Dignis.nl / Instagram: @Dignis_ouderenzorg). En gebruik “#Voorons” zodat wij en ook anderen binnen Dignis je berichtje en de posters kunnen zien.

Dignis

is onderdeel van Lentis. Voor Team290 en ouderenpsychiatrie kunt u terecht bij Lentis.