Genieten in de moestuin van ’t Blauwbörgje

Moestuin bij het Blauwbörgje
Geplaatst op 6 juli 2020

Een plek van ontmoeting en herinnering. Om te genieten van de buitenlucht en de natuur. Dat is de moestuin van verpleeghuis ’t Blauwborgje. Vorig jaar was het nog één en al onkruid, nu staat het vol met kruiden, verse groenten en wilde bloemen. Agogen Geke en Joke vertellen graag over hun prachtige initiatief!

Samen aan de slag

In april begonnen Agogen Geke en Joke met het weghalen van onkruid. Dat was een hele klus, want ‘het was een puinhoop’, zegt Joke. Nu, een paar maanden later, ziet het stukje land er een stuk beter uit. Er groeien onder andere doperwten, radijsjes, basilicum en aardbeien. En, wat vooral de insteek was van de moestuin, inmiddels zijn er ook bewoners aan het werk in de tuin. Op mooie dagen schoffelen ze samen de aarde en vegen ze het pad. Joke en Geke hebben zelf geen moestuin, maar dat geeft niet. Een aantal van de bewoners heeft namelijk veel kennis van zaken over tuinieren. Eén van de bewoners is hovenier geweest, en weer een ander heeft ooit een prijs gewonnen met haar volkstuintje. Hun kennis komt uitstekend van pas. Geke vertelt dat ze met behulp van hun aanwijzingen de groenten gepoot heeft.

Aardbeien in de moestuin van ’t Blauwbörgje

Genieten

Geke en Joke vinden het belangrijk dat er genoeg activiteiten voor de bewoners in het verpleeghuis zijn. Werken in de tuin is leuk én gezond, want het zorgt voor beweging in de buitenlucht. Beiden hebben gemerkt dat slechts een uurtje werken in de tuin al voor veel voldoening zorgt bij de bewoners. Dat vinden Geke en Joke heel leuk om te zien. Er zijn ook bewoners die het heerlijk vinden om op een bankje te zitten en wat te kletsen bij de tuin. Bewoners, die met familie of verzorging gaan wandelen, lopen er ook geregeld even langs. Zij genieten van de geuren en kleuren van de kruiden en bloemen. Dat brengt bij sommigen veel herinneringen naar boven. Zulke belevingsprikkels roepen namelijk veel op, ook bij ouderen met dementie.

Werk in uitvoering

Joke en Geke hebben veel plannen voor de tuin. Dit najaar doen ze de tuin op de schop, zodat ze hem beter kunnen indelen. Ook staat een tuinhuisje op de verlanglijst. Daarnaast zouden ze het geweldig vinden als de verse kruiden uit de tuin gebruikt worden voor het bereiden van maaltijden. De oogst laat nog even op zich wachten dit jaar, maar in de tussentijd wordt er al volop van de moestuin genoten.

Agogen Joke en Geke bij de moestuin

Dignis

is onderdeel van Lentis. Voor Team290 en ouderenpsychiatrie kunt u terecht bij Lentis.