Virtueel ronddwalen op de Drentse hei

Geplaatst op 27 juli 2017

Bewoners van verpleeghuis de Enk in Zuidlaren hebben onlangs kennis gemaakt met een van de nieuwste technieken: Virtual Reality. Vanuit hun stoel konden ze ronddwalen over de Drentse hei of een wandeling maken in de Keukenhof. Door een speciale bril waren deze uitstapjes mogelijk gemaakt.

Virtual Reality bril

De firma Yellowbird heeft een Virtual Reality bril ontwikkeld, waarmee 360-graden films vertoond worden. In de Enk deden een zestal bewoners mee aan de proef om te kijken of deze techniek ook voor hen geschikt is. Het bleek dat ze vrij snel gewend waren aan de bril en de manier van kijken. Activiteitenbegeleider Minko Dorrestijn vertelt daarover: “Het was boeiend om te zien dat het een prettige ervaring was waarbij de bewoners tijdens de film aan de omgeving vertelden wat er te zien was. Ze beleefden intens wat er gebeurde, draaiden mee met hun hoofd of praatten tegen het beeld. Sommigen moesten na afloop van de tien minuten durende ervaring wel even acclimatiseren.”

Meer mogelijkheden

Het gebruik van de Virtual Reality bril is nieuw voor de ouderenzorg. In de komende tijd onderzoekt de Enk samen met Yellowbird voor welke gelegenheden de bril geschikt is.


 

Feedback
Dignis

is onderdeel van Lentis