Jong en oud ontmoeten elkaar in de Veldspaat

Geplaatst op 3 februari 2017

Leerlingen van het Reitdiepcollege Leon van Gelder komen wekelijks over de vloer in de Veldspaat. Ze doen mee aan het project ‘Gedeelde Wereld’. Bewoners van de Veldspaat doen ook mee en zo ontmoeten oud en jong elkaar en ondernemen samen activiteiten. Het project loopt inmiddels anderhalf jaar en is zeer succesvol. Daarom hebben de deelnemende partijen besloten een vervolg te geven aan het project.

Kennismaken

Voor de middelbare scholieren is het project een goede gelegenheid om kennis te maken met mensen van een andere leeftijd, met wie ze anders niet zo snel in contact komen. Als ze in de toekomst voor een baan in de ouderenzorg kiezen, doen ze nu al wat praktijkervaring op. De bewoners van de Veldspaat vinden het leuk dat ze jongeren leren kennen en dat er een extra activiteit is.

Een tevreden glimlach

Nzola is een van de leerlingen van de Leon van Gelder die meedoet aan ‘Gedeelde Wereld’. Ze zit in het laatste jaar van het VMBO en denkt erover om na de zomer verder te gaan met de opleiding Verzorgende IG. Het project biedt haar een kans om ervaring in de praktijk op te doen. Tijdens de eerste bijeenkomst lakt Nzola de nagels van een bewoonster. Ze geeft toe, dat ze een beetje zenuwachtig is, maar de tevreden glimlach van de bewoonster doet de zenuwen al snel verdwijnen.

Nzola lakt de nagels van een bewoonster van de Veldspaat

Gedeelde Wereld

Het project ‘Gedeelde Wereld’ is een initiatief van ’t Vinkhuys, het multifunctionele centrum in Vinkhuizen in het kader van het maatschappelijk debat rondom eenzaamheid onder ouderen. Het doel is middelbare scholieren en ouderen uit de wijk Vinkhuizen met elkaar in contact te brengen en een langdurige relatie op te bouwen. Door het samen ondernemen van activiteiten leren ze elkaar beter kennen en krijgen meer begrip voor elkaars leefwereld.

Buddyschap

Marije de Vries is de coördinator namens ’t Vinkhuys. Zij zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de activiteiten en hoe je eraan kunt meedoen. Ook is ze verantwoordelijk voor het buddyschap. Iedere leerling wordt gekoppeld aan een bewoner van de Veldspaat om samen wat te gaan ondernemen. Het uitgangspunt bij de activiteiten is de wens van de bewoner. Dat kan bijvoorbeeld zijn een bezoekje aan de winkel of het maken van een wandeling.

Feedback
Dignis

is onderdeel van Lentis